Maand: mei 2018

Ontstellend weerzinwekkend maar wonderbaarlijk intens. Vijf perspectieven op Emmanuel Fremiets Gorille-beelden (1859-1888)

De Gorilla die een zwarte vrouw ontvoert (1859) is een beeld van Emmanuel Fremiet. Dat was een Franse beeldhouwer, die leefde van 1824-1910 in Parijs. Zijn roem was in die tijd veel groter dan nu. De bekendste Franse beeldhouwer uit de negentiende eeuw is op dit moment Auguste Rodin. Ik heb het beeld van de gorilla voor het eerst gezien in het museum waar ik werk, Beelden aan Zee, waar het beeld was opgenomen in de mede door mij gemaakte tentoonstelling Van Barye tot Bugatti. Les Animaliers (2011). Het beeld dat daar te zien was wordt in de literatuur genoemd: Gorilla die een vrouw ontvoert. Dit beeld is door Fremiet gemaakt in 1887. Het beeld uit 1859 is verloren gegaan: we hebben nog maar twee foto’s over van deze in gips gemaakte sculptuur. Fremiet maakt in 1887 een nieuwe versie, die afwijkt. Dit beeld werd toen hogelijk gewaardeerd, terwijl het beeld van 1859 gezien werd als een afschuwwekkend en lelijk ding.
Mijn proefschrift heeft als doel het beeld in allerlei aspecten te bespreken. De sculptuur is een aanleiding en hoofdonderwerp voor vijf verschillende hoofdstukken, die aspecten van de beeldhouwkunstgeschiedenis in relatie tot de Gorille-beelden belichten. (meer…)

Pictures Fremiet

Emmanuel Fremiet, Gorille enlevant une négresse, 1859

 

 

 

 

  Emmanuel Fremiet, Gorille enlevant une femme, 1887